Ispravljač za napajanje elektromagnetne kočniceU velikom broju industrijskih primjena od elektromotornog pogona se zahtjeva brzo i izrazito brzo kočenje. Izuzetno praktično i u najvećem broju slučajeva primjenjeno rješenje za elektromotorne pogone takvih karakteristika, jeste korištenje trofaznih asinhronih kaveznih motora sa elektromagnetnom kočnicom.

Namotaj elektromagnetne kočnice napaja se jednosmjernom strujom. Jednosmjerna struja se dobija, u najvećem broju slučajeva, pomoću ispravljača.

Za vrijeme normalnog rada motora, namotaj elektromagnetne kočnice se napaja jednosmjernom strujom i stvara magnetno polje koje privlači pritisnu ploču od feromagnetnog materijala (kotvu elektromagneta). Sile kojim magnetno polje privlači pritisnu ploču dovoljne su da savladaju sile opruga kočnice. Na taj se način oslobađa kočioni disk koji se za vrijeme rada motora neometano obrće zajedno sa rotorom motora. Pri namjernom ili slučajnom prekidu napajanja, namotaj elektromagneta prestaje da stvara magnetno polje i kočnica vrši snažan pritisak pritisnom pločom na disk kočnice čime se ostvaruje brzo i pouzdano zaustavljanje pogona.

KZK ispravljač se koristi za sve naponske nivoe za koje se izrađuju kočnice jer mu je naponski limit 400V. Radna struja kočnica koje se napajaju ispravljačem maksimalno je 3A.

Postoje dvije izvedbe KZK ispravljača i to sa otpornikom za izrazito brzo reagovanje kočnice (isključivanje sa strane jednosmjerne struje) i bez otpornika za normalno reagovanje (isključivanje sa strane naizmjenične struje). Obje verzije se mogu ugrađivati u priključne kutije motora. Izgled ispravljača kao i šeme vezivanja date su na narednim slikama.

Tehničke karakteristike:

Maksimalni napon: 400VAC
Maksimalna struja: 3A
Montaža: u priključnu kutiju elektromotora

Artikli iz kategorije